Tájékoztató a sírhelyekről és megváltásukról

 

Tájékoztatjuk az érintetteket, hogy az eltemettetéssel, a sírhelymegváltással nem szerezhető meg  terület tulajdonjoga, csak meghatározott időre szóló rendelkezési jog. A használati idő nem lehet kevesebb, mint a koporsós temetés napjától számított huszonöt év, sírbolt (kripta) esetén hatvan év, urnafülke és urnasírhely esetén tíz év, urnasírbolt esetén húsz év. (önkormányzati rendelet vagy temetőszabályzat hosszabb időtartamot is meghatározhat, és van lehetőség a lejárat után meghosszabbításra, újraváltásra.) Mind a megváltás, mind az újraváltás a temető gondnoknál kezdeményezhető.

A temető tulajdonosa – köztemető esetében az önkormányzat – állapítja meg a temetési hely és az újraváltás díját, a temetői létesítmények, szolgáltatások igénybevételéért a temetkezési szolgáltatók által fizetendő díjat, valamint a temetőbe behajtás díját.

A NATÜ felhívja az érintettek figyelmét, hogy 1999. évi XLIII. törvény és a Nagykovácsi Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 21/2022. (XI.22.) sz. rendelete értelmében a községi temetőben a koporsós sírhelyek megváltási ideje 25 év, az urnás sírhelyeké 10 év. A rendelet szabályozta a temetési hely és az újraváltás díját, a temetői létesítmények, szolgáltatások igénybevételéért a temetkezési szolgáltatók által fizetendő díjakat. A rendelet díjtételeket tartalmazó melléklete kifüggesztésre került a temetői hirdetőtáblára.

 

FELHÍVÁS SÍRHELYEK ÚJRAVÁLTÁSÁRA

 

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy 2023. évben az alábbi időpontokban megváltott használat után lehet illetve szükséges az újraváltást igényelni az üzemeltetőnél:

  • koporsós temetés, kripta használat kezdetének, megváltásának éve: 1998

  • urnafülke, urnasírhely használat kezdetének, megváltásának éve: 2013

A fentiek értelmében, a jogfolytonosság fenntartása érdekében kérjük az érintetteket, hogy az újabb megváltással kapcsolatban tegyék meg a szükséges intézkedéseket!

A temetőgondnok segítségül jelzi a sírokon a megváltás szükségességét, lehetőségét. Amennyiben ilyen jellegű matricát találnak szeretteik sírján, úgy kérjük, vegyék fel a kapcsolatot a temetőgondnokkal.

A Temetőgondnok és a NATÜ irodában ( 2094 Nagykovácsi, Pók u. 58.) munkatársaink minden segítséget megadnak a temetővel kapcsolatos általános kérdésekben és a megváltással kapcsolatos konkrét érdeklődésekre.

Temetőgondnok: Nagy Attila

            cím: Nagykovácsi köztemető, 2094 Nagykovácsi, Sport u.

telefon: 0630 190 9274